Mindennapjaink alapja a kommunikáció: tudatosan és tudat alatti szinteken is folyamatosan kapcsolatban állunk a környezetünkkel és más emberekkel.

Erőszakmentes Kommunikáció... Együttműködő Kommunikáció... Eredetileg Nonviolent Communication. A magyar nevet válassza kinek ahogy tetszik... Marschall B. Rosenberg pszichológus dolgozta ki a módszert, mely valójában egy életfelfogás, életmód, szemlélet: alapja az őszinte egymás felé fordulás, a tiszta szándék arra, hogy megértsük magunkat és a másikat.

Akit érdekel, keressen rá bátran magyarul vagy angolul: nagyon hasznos és teljes írásokat talál róla.

 

Én és ez EMK

2010 óta tanulom és gyakorlom az EMK-t. Ismerős anyukákkal Szentpéteri Julianna  2x30 órás képzését végeztük el, a családunkkal való hatékonyabb kommunikáció megtanulása érdekében. Azóta rendszeresen gyakorlócsoportba járunk.

Szentpéteri Julianna személyében egy minden körülmények között hiteles embert ismertem meg: 1996 óta tanulja az EMK-t, M. Rosenberg engedélyével tanítja is. Három gyermekét az EMK szellemében/segítségével nevelte, és minden hozzá fordulót szeretettel és bizalommal fogad. Szívből ajánlom azoknak, akik EMK tanfolyamot kezdenének és egyéni konzultációt igénylőknek is.

2013 tavaszán nagy szívdobbanással hallottam, hogy Julianna trénerképzőt indít, és gondolkodás nélkül jelentkeztem. A családokkal végzett munkámban, a kórházi osztályokon való kapcsolattartásban addig is nagy hasznát láttam az EMK-nak. Nem akartam trénerként dolgozni, csoportokat tartani. De valami mégis jelezte, hogy el kell indulnom ezen az egy évig tartó úton, akármi is lesz belőle.

Azóta is sokat tanulok magamról és másokról, az egyéni (kommunikációs) konzultációra hozzám fordulóknak kézzelfogható segítséget tudok nyújtani. Az EMK-val való intenzív foglalkozás meghozta az eredményt, amit nem is vártam: értőbb és érthetőbb ember lettem.

2013  nyarán ismerkedtem meg a haptonómiával (ez egyfajta érintésterápia), és megtapasztaltam, hogy ami az EMK a szavakkal, ugyanaz a haptonómia az érintéssel: erőszakmentes, bizalom- és szeretetteli életmód. Ezt a tapasztalatot köszönöm Jean-Luc Deconinck-nak, aki valóban így él, és elmesélte hogy rendszeresen jár EMK tréningekre a haptonómiát bemutatni.

2013-ban elvégeztem a SASOK (www.sas-ok.hu) képzést, Prof. Dr. Varga Katalin vezetésével. Az előadások és gyakorlatok során láttam, megtanultam és elfogadtam, hogy amit régóta ösztönösen csinálok, azt mások már tudományosan igazolták. (=Nem kuruzslás, nem szemfényvesztés.) Kata és a többiek segítettek valódi SAS-sá válni. Már bátran és nyíltan használom a pozitív szuggesztiókat és az összes tanult technikát az élet minden területén.

2018. nyarán 11 társammal együtt elkezdtem a nemzetközi akkreditációmat.

Ha részletesen érdekel milyen képzéseken vettem részt és mi a "filozófiám" az EMK-val kapcsolatban, elolvashatod a https://emkkozosseg.hu/ oldalon.

 

Ha tőlem szeretnél tanulni

Szemléletem az Erőszakmentes Kommunikáció tanításával kapcsolatban: nem akarom megváltani a világot, nem akarom megváltoztatni a másikat, nem akarom azt, hogy én teremtsem meg benne a változást (egyrészt mert nem hiszek benne, hogy ezek működnének, másrészt mert szerintem az nem EMK.) Amit szeretnék: átadni egy kommunikációs modellt, gyakorolni a használatát és arra megtanítani a másikat, hogyan tudja használni ő praktikusan-plasztikusan, egyszerűen. Segíteni abban, hogy el tudjon indulni ezen az úton, és "igény szerint" használja (vagy ne). Egyenrangú kommunikátorként viselkedni, megérteni a másikat, a határait, az élményeit, tekintetbe venni a lehetőségeit és a képességeit (amelyet ő maga határoz meg - nem én).

 

Rendszeresen tartok hosszú tanfolyamokat és egynapos workshopokat is Budapesten a HellóAnyu közösségi kávézóban, és Szegeden a BabbaMia bababolt kisbabás közösségi terében. Ha érdekelnek az aktuális programjaim, a FB Kommunikálj könnyedén oldalán mindent megtalálsz.

 

Tanfolyam

Ha szeretnél tanfolyamra járni, de nincs a környékeden vagy szeretnéd megválasztani hogy kikkel legyél együtt, keress bátran és kitalálunk valami megoldást, együtt "igény szerint". Nyitott vagyok a tematika és az "órakeretek" átszabására, a résztvevők lehetőségeire alakítva. (Tapasztaltam mennyire nem mindegy, hogy egy igény szerint szoptató anya hány órát "kénytelen" várni amíg "kimehet" szünetre...)

A szervezőnek a tanfolyam árából 2 alkalmat elengedek.

 

Egyéni konzultáció

Ha beszélgetnél valakivel, mert nem tudod mi okozza benned a kényelmetlen érzeteket vagy életvezetési problémáid vannak, esetleg úgy érzed, hogy láthatatlan vagy mások számára... keress meg, rendelkezésre állok.

Erre lehetőség van Szegeden is, amikor ott tartózkodom, az egyéb kurzusok között.